Een kavel verkopen op een veiling

Inbrengen op een veiling, hoe doe ik dat?

U heeft een leuke antieke spiegel, gouden broche, schilderij of antieke kast en wilt die verkopen. Dat kan onder andere via een veiling(huis). U vraagt zich af hoe dat moet. En waarom veilen in plaats van verkopen aan bijvoorbeeld een antiquair of juwelier?

Het veilen gaat vrij eenvoudig. U brengt het goed naar het veilinghuis of maakt een afspraak met een taxateur van het veilinghuis bij u thuis.

Een groot voordeel van verkopen op een veiling is de marktwerking. Doordat op de veilingavond geïnteresseerden tegen elkaar opbieden is er kans op een hoge opbrengst. Een ander voordeel is dat u op een eenvoudige wijze een relatief grootpubliek bereikt zonder dat u daarvoor veel moeite hoeft te doen. Veilinghuizen trekken doorgaans veel publiek tijdens de zogenaamde kijkdagen, die, bij Ald Fryslân hét veilinghuis, plaatsvinden gedurende drie dagen voorafgaand aan de veiling. Door het door u ingebrachte goed tijdens die dagen kundig te "etaleren" wordt de aandacht van het publiek getrokken. Ald Fryslân hét veilinghuis, is gehuisvest in een pand dat zich daarvoor bij uitstek leent. Tijdens de veilingavond wordt het dan spannend: zijn er gegadigden en zo ja hoeveel brengt het goed op.

Als u een goed inbrengt dan kunt u vragen aan het goed een prijslimiet te stellen. Met andere woorden, als u vindt dat het goed tenminste een bepaald bedrag moet opbrengen en niet voor minder mag worden verkocht dan houdt het veilinghuis daarmee rekening. Blijkt er tijdens de veilingavond geen gegadigde die het goed voor een prijs hoger dan de limiet wil kopen dan wordt het niet verkocht.

Tot slot: u betaalt aan het veilinghuis een vergoeding van 21% (incl BTW) van de tijdens de veiling gerealiseerde koopsom.