Een kavel kopen op een veiling

Kopen op een veiling, hoe doe ik dat?

U ziet tijdens de kijkdagen van Ald Fryslân hét veilinghuis een leuke antieke spiegel, gouden broche, schilderij of antieke kast en wilt die kopen. U vraagt zich af hoe dat moet.

In de veilingcatalogus staat vermeld op welke avond het goed dat u op het oog hebt wordt geveild. Die avond gaat u naar het veilinghuis en vraagt bij de receptie een biednummer. Dit biednummer staat op een (duidelijk leesbare) kaart. Met dat biednummer kunt u die avond op de te veilen goederen bieden.

Hoe biedt u? Dat is vrij eenvoudig. U neemt plaats in de zaal. De veiling begint doordat de veilingmeester de veiling opent. Hij geeft aan welk goed hij gaat veilen en noemt een vraagprijs. U kunt dan bieden door uw biedkaart in de lucht te houden. De veilingmeester ziet dat en zal het goed aan u verkopen als u de laatste bieder bent. Biedt een ander na u dan is deze persoon aan bod. En zo voort. Totdat niemand meer biedt en de laatste bieder koper wordt. De koop wordt voltrokken door de bekende hamerslag van de veilingmeester. Het bedrag dat met de hamerslag wordt bepaald noemt men het hamerbedrag. Let wel, u hoeft niet te vrezen dat als u eens op uw hoofd krabt u eigenaar wordt van een goed. De veilingmeester kan dat onderscheid (gelukkig) goed maken.

Tijdens het bieden wordt de biedprijs met elk door een gegadigde uitgebracht bod verhoogd volgens het volgende schema:
Tot EUR    100,00    met EUR    5,00
Tot EUR    200.00    met EUR    10,00
Tot EUR    500.00    met EUR    20,00

U kunt ook schriftelijk bieden. U vult dan tijdens de kijkdagen een aankoopformulier in met de uiterste prijs die u wilt betalen. De veilingmeester biedt vervolgens voor u en houdt rekening met uw limiet.

U kunt ook online bieden. Op onze site onder de link "catalogus" klikt u op de betreffende foto waar u uw uiterste bod in kunt vullen. De veilingmeester biedt vervolgens voor u tijdens de veiling en houdt rekening met uw limiet. 

Tot slot: de koper betaalt aan het veilinghuis 29% opgeld (incl. BTW) over het hamerbedrag.

Na de veiling kunt u afrekenen en uw aankoop meenemen.

Als u niet in de gelegenheid bent om zelf de goederen te komen ophalen, kunt u deze door ons laten inpakken en verzenden. Per pakket ligt de prijs doorgaans op € 20,--, dit is inclusief verpakken en verpakkingsmaterialen, vandaar dat de prijzen hoger liggen dan enkel de verzendkosten. Het pakket wordt altijd verzekerd verzonden. Neem vooraf altijd even contact met ons op of uw goederen geschikt zijn om te verzenden en of het in één pakket past.